Vanadis frá litla-húsið

 

Vanadis was en is een uniek paard. Een merrie met een enorme persoonlijkheid en een uitgesproken voorkeur voor bepaalde mensen. Ze was absoluut de Queen van de paddock. Een paard waarvan we als nieuwkomers in de IJslanderwereld enorm veel geleerd hebben.

 

Vanadis kwam bij ons omdat we op zoek waren naar een fokmerrie. Op een dag zag Annemieke haar staan bij een ijslanderstal en ze viel als een blok voor deze dame.

Zonder aarzelen kochten we haar meteen, deze nog volledig onbeleerde merrie gefokt door Cees Fokker.

 

Al gauw bleek dat we een uniek en bijzonder paard hadden gekocht.

Niet alleen overtuigde ze tijdens de keuring aan de hand, ze werd ook elite gekeurd onder het zadel.

Tijdens haar eerste wedstrijd in de F2 in Lingen werd ze meteen sport A gekwalificeerd.

 

In 2007 kreeg ze een prachtig merrieveulen. 

Helaas overleed dit veulen na 8 maanden toen een aantal onverlaten onze kudde op hol lieten slaan. Freya brak haar been en moest worden afgemaakt.

 

In 2009 kwalificeerde ze zich voor het WK bij de fokkerij paarden. Als absolute nieuwkomers kwamen we in een wel heel vreemde wereld ( met name achter de schermen...) terecht.

Tussen het fokkerij geweld van al die fantastische paarden wist Vanadis een derde plek te behalen, een uitzonderlijke en unieke prestatie van het paard, haar trainer Erik Spee en ruiter Siggi Mat.

 

Helaas sloeg het noodlot in 2012 toe...... Tijdens de bevalling van haar merrieveulen Vigdis traden er meteen zeer ernstige complicaties op. In plaats van een neusje kwamen er vier hoefjes tegelijk naar buiten..... Haar veulen stierf meteen en enkele dagen later werd duidelijk dat Vanadis nooit meer zou kunnen staan en lopen. We moesten afscheid nemen van dit fantastische paard, een enorm zware beslissing.

Deze merrie heeft enorm veel voor ons betekend en we zijn dan ook zeer dankbaar dat ze bij ons was !

 

De video is gemaakt tijdens het WK 2009 door Lálendi Productions.